Şiriniyyat həvəskarları qida rasionlarına daha bir sevimli qida əlavə etmək üçün səbəb var. Bu, tünd şokoladdır.
“Health” jurnalı tünd şokoladın insan orqanizmi üçün faydalarına dair araşdırma nəticələrini dərc edib.
Birincisi, bu məhsulun əsas sirri flavonoidlərdir – bədəni sərbəst radikalların dağıdıcı təsirindən qoruyan güclü antioksidantlardan ibarətdir. Bu birləşmələr oksidləşdirici stresə aktiv şəkildə müqavimət göstərir, xərçəng və ürək xəstəlikləri ehtimalını azaldır.
İkincisi, alimlər tünd şokoladın ürək və qan damarlarının fəaliyyətinə təsirinə xüsusi diqqət yetiriblər. Bu məhsulun müntəzəm istifadəsi koronar arteriyalarda aterosklerotik çöküntüləri azaltmağa kömək edir və bununla da işemiya, infarkt və insult riskini azaldır. Bundan əlavə, şokolad xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və qan dövranını yaxşılaşdırır.
Üçüncüsü, bu desert həm də mühüm mineralların mənbəyidir: qlükoza səviyyəsinə və arterial qan təzyiqinə nəzarət etmək üçün lazım olan maqnezium və dəmir, həmçinin orqanizmin metabolik proseslərində mühüm rol oynayan mis və marqanizlə zəngindir.
Dördüncüsü, tünd şokoladın bağırsaq mikroflorasına müsbət təsirini xüsusi qeyd etmək lazımdır. Tərkibindəki probiotiklər həzmi yaxşılaşdırmağa və sağlam mikrobiotanı saxlamağa kömək edir.
Maksimum fayda əldə etmək üçün mütəxəssislər ən azı 70% kakao olan yüksək keyfiyyətli tünd şokoladı seçməyi və istehlakında mülayimliyi qorumağı tövsiyə edir.
Liman.az